FBA?

Ik richt me sinds ongeveer een jaar volledig op alle aspecten die met begrip “het nieuwe werken” te maken hebben. Onderdeel daarvan is het geven van (visie) presentaties over dit onderwerp en dan is het wel zo beleefd om jezelf bij aanvang even voor te stellen.

Direct werd duidelijk dat het heel lastig, zo niet onmogelijk is om daarbij een functienaam te gebruiken die goed duidelijk maakt wat je kan betekenen voor het gezelschap waarmee je aan de slag gaat. Het gebruik van functies roept bij iedereen weer andere vragen en associaties op (De toenemende nietszeggendheid van functiebenamingen). Voor je het weet sta je aan het begin van je presentatie de inhoud van je functie uit te leggen in plaats van de inhoud van je presentatie.

Het wordt helemaal een probleem als iemand een negatieve ervaring heeft met de functienaam die je gebruikt en op basis daarvan al beslissingen neemt (functie benamingen in de sales). Om dit laatste te voorkomen heb ik het een tijdje zonder functienaam gedaan. Dat bracht echter weer het probleem met zich mee dat je zonder titel lang niet altijd serieus genomen wordt, zeker in het buitenland. Als iemand CEO ziet staan krijg je nou eenmaal andere aandacht dan wanneer er helemaal niets staat. Of je nu ZZP-er bent of aan het hoofd staat van een (middel)groot bedrijf lijkt in eerste instantie niet eens uit te maken.

Het uitkomen van het boek van Menno Lanting (iedereen CEO) en de vertaling van deze drie letters door Arthur Kruisman in Centre of Endless Opportunities gaf de doorslag om ook over te stappen op een 3 letter afkorting. De vraag was alleen welke, liefst niet bestaande afkorting. Ik ben uiteindelijk uitgekomen bij FBA. Het klinkt goed, zowel in het Nederlands als in het engels. Het roept gegarandeerd vragen op en ik geef bij deze functiebenaming maar al te graag deze uitleg: FBA staat voor Functie Bepaling Achteraf!

Advertenties
Getagged

One thought on “FBA?

  1. […] een aantal recente gesprekken bij klanten heb ik mezelf naast “FBA” een nieuwe functie aangemeten : Organisatie Dompteur. Deze nieuwe functie is geïnspireerd […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: